MENÜ

ŞEFİK ÇİRKİN BAKAN ŞİMŞEK’E SORU ÖNERGESİ VERDİ

Yayınlanma Tarihi : 26.07.2024 21:43 Bu haber 185 defa okundu

Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin Hatay’da deprem sonrasında üretim ve ticari faaliyetler nedeniyle oluşan kayıplar dair Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması talebi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi.

Paylaş Paylaş Paylaş
ŞEFİK ÇİRKİN BAKAN ŞİMŞEK’E SORU ÖNERGESİ VERDİ

Hatay Milletvekili Şefik Çirkin verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Gelir İdaresi Başkanlığınca 26.4.2024 tarihinde yayımlanan duyuruya göre, halen mücbir sebep hali devam eden; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için 30.4.2024 Salı günü sona erecek olan mücbir sebep halinin, son kez uzatılarak 31.8.2024 Cumartesi günü sona ermesi uygun bulunmuştur. 

Afet bölgelerinde deprem sonrasında üretim ve ticari faaliyetler nedeniyle oluşan kayıplar birçok işletmenin kapanmasına, üretiminin kısıtlanmasına ve birçok çalışanın da iş kaybı yaşamasına neden olmuştur.

Bu doğrultuda; 

  1. Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen ve halen mücbir sebep hali devam eden deprem bölgelerinde üretim ve ticari faaliyetler kapsamında; 
  • Kaç işletme kapanmıştır? 
  • Kaç işletmede üretim kısıtlaması yaşanmıştır? 
  • Kaç çalışanın işine son verilmiştir?
    1. Hatay’da üretim ve ticari faaliyetler kapsamında;  
  • Kaç işletme kapanmıştır? 
  • Kaç işletmede üretim kısıtlaması yaşanmıştır? 
  • Kaç çalışanın işine son verilmiştir?
    1. Kahramanmaraş depremlerinden zarar gören bölgelerimizde kaç yeni işletme açılmıştır? 
    2. Hatay’da deprem sonrası kaç yeni işletme açılmıştır?
    3. Hatay başta olmak üzere, depremden etkilenen diğer bölgelerimizde hasar gören işletmelerin yeniden faaliyet gösterebilecek hale getirilmiştir? 
    4. Bahse konu iller ekonomik ve sosyal hayatta normalleşme sürecine girebilmiş midir?
    5. Özellikle Hatay’da barınma sorunu henüz çözülmemişken, ekonomik ve sosyal hayatta normalleşme sürecine girilmemişken mücbir sebep halinin sona erdirilmek istenmesinin nedeni nedir?
    6. İşyerlerinin tam kapasite ile çalışmasının halen mümkün olmadığı bu dönemde, deprem bölgesi vergi mükelleflerini desteklemek yerine vergi alınacak olması adaletli bir yaklaşım mıdır?
    7. Deprem bölgelerinin ekonomik ve sosyal hayatta normalleşme sürecine girmediği dikkate alınarak mücbir sebep haline son verilmesi kararı gözden geçirilecek midir?”
    Paylaş Paylaş Paylaş
    Etiket :
    YORUMLARI GÖR
    ÜYE YORUMLARI
    Yorum yapabilmek için

    Giriş Yap ya da Kayıt Ol