Ülkemizde özellikle bölgemizde yaşanan deprem felaketi sonrasında vatandaşlar tarafından büyük rağbet gören Hafif Çelik Yapı Sistemleri konusunda okurlarımızı bilgilendirmek amacı ile işini profesyonel yapan Eşkiller Hafif Çelik Yapı şirketinin kurucusu ve İşletme Sahibi Bilal Eşkil ile inşaat sektöründeki çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunduk.
7.7 ve 7.6 Kahramanmaraş depremleri öncesinde de Çelik yapılar inşa eden Bilal Eşkil, Deprem öncesi Hatay’da yaptığı konutlarda en hafif hasarın dahi meydana gelmediğini ifade etti.
Gerek Türkiye genelinde, gerek yurt dışında firma olarak birçok şantiyede şu anda çalışmalarının sürdüğünü belirten Eşkil, Hatay’da deprem sonrası köy evlerinde ve birçok yerde Hafif Çelik Yapı Sistemleri ile inşa edilen binaların sayısının bir hayli arttığına ve hafif çelik yapıların maliyet açısından betonarme yapılara nazaran yüze 30 daha uygun maliyete ve betonarme ömrünün 50 yıl, hafif çeliğin ise ömrünün 100 yıldan fazla olduğuna dikkat çekti.
Bilal Eşkil gazetemize özel yaptığı açıklamalara, Hafif Çelik Yapı Sistemleri konusunda verdiği bilgilerde şu ifadeleri kullandı; “Eşkiller Hafif Çelik Yapı Şirketi on yılı aşkın bir süre önce Hafif Çelik ve Ağır Çelik sektöründe faaliyetlerine başlamıştır. İleri görüşlü, vizyonist ve yenilikçi yapımız ile gelişen organizasyon yapısı ve ulaşılan performans seviyesi bizi kısa bir süre içerisinde Türkiye’de olduğu kadar uluslararası platformlarda da özellikle Hafif Çelik, Ağır Çelik alanlarında önemli bir noktaya taşımıştır.
Eşkiller Hafif Çelik Yapı olarak yeni nesil makinaları ve tasarım teknolojilerini kullanarak müşterilerine Hafif Çelik ve Ağır Çelik sistemler de dünya standartlarında çözümler sunmak ilkesiyle yola çıkmıştır.
Projelere özgü özel çözümler geliştirerek, yenilikçi ve yaratıcı sonuçlara ulaşıyor ve Geleceğimizi güvenli yapılar ile bugünden şekillendiriyoruz.
Hafif Çelik Yapı Sisteminin arkasında ki ana fikir daha hafif, güçlü, soğuk şekillendirilmiş galvanizli ince cidarlı çelik kullanarak geleneksel yapı sistemlerinden daha efektif bir taşıyıcı sistem elde etmektir. Hafif Çelik Evler ilk olarak 1950’lerin sonlarında kullanılmaya başlanmıştır. Hafif Çelik birçok ülkede betonarme yapıların alternatifi olarak popülerliğini arttırmaktadır. Özellikle ülkemizde yaşanan deprem felaketleri sonrası adından daha çok söz ettirmeye başlamıştır.
Örnek olarak Amerika da yılda 300,000, Japonya da 150,000 hafif çelik ev inşa edilmektedir. Avustralya da ise sistem 1950’lerin başlarından beri kullanılmakta ve yılda 10,000 den fazla ev bu sistem ile inşa edilmektedir. 1980’lerde yüksek dayanımlı çinko alüminyum alaşım kaplı çelik kullanılabilmesi sistemin gelişimi güçlenmiştir. Bilgisayar teknolojisinin eklenmesi ile sistemin detaylandırılması ve üretim sürecinin daha hızlı ve hatasız olmuştur.
Sürdürülebilirlik günümüzde inşaatın en önemli yönlerinden biri olarak kabul edilir. Hafif Çelik Panel inşaatına dayanan Hafif Çelik Sistemi, sistem bileşenleri için kullanılan malzemeler ve inşaat sürecinin dış doğası nedeniyle son derece sürdürülebilir olarak kabul edilir.
Hafif Çelik Sistemi ve Sürdürebilirlik Esasları
Ana sistem bileşeni olarak “0” geri dönüşümlü malzeme yani çelikten yararlanılır. Son derece hassas Roll-form sistemi ile minimum fire parça adedi ile üretilir. Fire parçalarının çoğu geri dönüştürebilir.
Hafif yapılar için düşük hacimli beton temeller yeterlidir. Bu nedenle bütün yapının karbon ayak izi azalır.
Üretilmiş ve Monte edilmiş Hafif Çelik Panellerin taşıma ve ulaşımı kolaydır. Şantiye yakınında bir yere yerleştirilebilir.
Enerjinin Korunumu, Yüksek seviyede ısı yalıtımı ve hava sızdırmazlığı uygulanan inşaat detayları ile elde edilebilir.
Hafif Çelik Paneller demonte edilip tekrardan kullanılabilir. Herhangi bir binada uzantılar ve değişiklikler kolaylıkla yapılabilir. Hafif Çelik Sistemi, dışarıda montaj ve hızlı inşaat süreci nedeniyle şantiye güvenliğini önemli ölçüde artırır.
Galvaniz Kaplama
Tüm Hafif Çelik Profillerin üzeri çinko kaplaması uygulanarak galvaniz kaplama yapılır. Galvaniz kaplama çeliğin pas ve korozyona karşı korunması için gereklidir. Galvaniz kaplama Hafif Çelik profillerin dayanıklılığını ve tasarım ömrünü etkiler.
Kaplama için Standartlar
- ASTM A123
- BS EN ISO 1461
- AS/NZS 4680
Kaplama
Kaplama uygulamaları için dış panel, iç panel, döşeme, çatı, ıslak zemin, sıcak yerler, vb. farklı yapı bileşenlerinde çeşitli malzemeler kullanılabilir. Hafif Çelik Panel Sistemi’nde kullanılan kaplama malzemeleri alçıpan, magnezyum levha, betopan, OSB ve membrandır.
Yalıtım
Hafif Çelik Yapılar için yalıtım malzemesi seçimi önemli bir tasarım adımıdır. Endüstriyel yalıtım malzemeleri, alçıpan levhalar, taşyünü, camyünü, membranlar, EPS vb., yangın, akustik ve ısı yalıtımı gereksinimlerini karşılamak için kullanılır. Tüm yalıtım malzemeleri onaylı kalite standartlarına özgü performans değerlerine sahip olarak tasarlanır.
Döşeme
Ara kat döşemeleri kirişler veya düz kaset sisteminden oluşur. Uygun Hafif Çelik kesit yapısal hesaplamalara göre seçilmekte olup zemin döşemesi genellikle kaplama malzemesi veya hafif beton ve trapez sac kombinasyonu ile yapılır.
Mukavemet
Çelik, dayanıklılığı kanıtlanmış bir kaliteye sahip malzemedir. Diğer tüm sistemlerde olduğu gibi, tasarım aşamasında Hafif Çelik Paneller de yapısal analizden geçer ve uygulanan basınç, çekme kuvvetlerine ve bükülme momentlerine karşı gerekli dayanımın sağlanması için uygun bölümler seçilerek sağlanır.
Sağlamlık
Bazı çok katlı Hafif Çelik binalarda, yapı yapısal elemanlarda kazara oluşabilecek hasarlar ve ortaya çıkan orantısız çöküşü önleme göz önünde bulundurularak tasarlanmaktadır. Proje, İlgili kodlar, standartlar ve yönetmeliklerin gereksinimlerine göre hazırlanmaktadır.
Hava Sızdırmazlık
Hava sızdırmazlığı uygun inşaat malzemelerinin seçimi ve sağlam yapı detaylarının uygulaması ile sağlanır.
Yoğunlaşma Kontrolü
Hafif Çelik Panel Sisteminde, uygun membranlar ve inşaat/ havalandırma detayları yoğunlaşma oluşumunu önlemek için kullanılmaktadır.
Servis Delikleri
Sıhhi Tesisat ve Elektrik Tesisatı, Tüm İşlem Seçenekleri, Panel Makineleri üzerinde farklı çaplarda servis deliği işlemi yapan hidrolik istasyonların çeşitli türleri vardır. Modelleme aşamasında, uygun servis delik boyutları ve konumları MEP montaj şartlarına uygun olarak tanımlanmaktadır.
Genel Montaj Prosedürü
Üretim
Modellenmiş ve detaylandırılmış bütün paneller ve profiller, üretim dosyaları alınmadan önce kullanıcı hataları otomatik olarak kontrol edilir. Tam modelleme programı kullanılarak yapılan bu çakışma kontrolü, tasarım hatalarını en aza indirir. Üretim toleransı 1 mm’den daha azdır.
Temel
Hafif Çelik Yapılar için temel tasarımı diğer tüm inşaat türlerinde olduğu gibi yapılmaktadır. Hafif Çelik binaların düşük ağırlığı sayesinde daha düşük hacimde temeller yapılmasını sağlar.
Temel hazırlanır ve seviye kontrol edilir. Duvar panellerinin ve panelleri sabitlemek için geçici takviye elemanlarının montajı Kirişlerin / Makasların / Çatı panellerinin montajı şeklinde sonlanır.
İnşaat
Temel hazırlanır ve seviye kontrol edilir. Duvar panellerinin ve panelleri sabitlemek için geçici takviye elemanlarının montajı Kirişlerin / Makasların / Çatı panellerinin montajı şeklinde sonlanır.
Sağlık Güvenlik
Hafif Çelik Panel Sistemi bir saha dışı yapım yöntemidir. Bundan dolayı işçiler panellerin montajı sırasında şantiye etkilerine maruz kalmazlar. Uzunluk, ağırlık ve sistem elemanlarının diğer fiziksel özellikleri modelden bilir ve uygun olan yerlere gerekli tedbirler alınabilir. Hafif Çelik Panel bağlantıları genellikle perçin, vida ve cıvata gibi mekanik sabitleme elemanları ile sağlanır. Kaynak işlemlerinde olduğu gibi hiçbir zararlı gaz yayılmaz. Şantiyede montaj sırasında, geçici takviye elemanları tüm sistem bileşenlerinin nihai konumlandırması yapılmadan önce panelleri sabitlemek için kullanılır. Hafif Çelik Panel Sistemi, geleneksel inşaat sistemleri ile karşılaştırıldığında çok hızlı bir inşaat yöntemidir. Bundan dolayı, inşaat riskleri için dönem diğer sistemlere göre kısadır.
Modelleme tamamlandıktan sonra, bütün panellerin ve profillerin montaj paftaları çıktı olarak alınabilmektedir. Şantiyede montaj aşamasında işçiler bu paftaları izleyerek montaj yaparlar. Döşeme ve duvar panel uzunluğu için montaj toleransı 1000 mm uzunlukta en çok +/- 1 mm’dir.
Tasarım Ömrü ve Dayanıklılık
Tüm Hafif Çelik profillerin üzeri çinko kaplaması uygulanarak galvaniz kaplama yapılır. Galvaniz kaplama çeliğin pas ve korozyona karşı korunması için gereklidir. Galvaniz kaplama Hafif Çelik profillerin dayanıklılığını ve tasarım ömrünü etkiler.